Stichting People to People
Westeinde 271a
1647 MN Berkhout (N-H)
tel: 0229-551819
e-mail  
     
 

Projecten

Naast persoonlijke steun biedt de stichting People to People ook kleinschalige projectmatige hulp. Deze hulp richt zich in hoofdzaak op de openbare bibliotheek en de scholen in Lalibela. In overleg met onze mensen in EthiopiŽ bepalen we wat er nodig is en vervolgens is het onze taak voor de middelen te zorgen.

People to People Information Centers

Het idee
Natuurlijk zijn er studieboeken op de scholen in Lalibela maar mooie fotoboeken en spannende leesboeken kom je absoluut nergens tegen. Of het nu Nederlandse of Ethiopische kinderen zijn, ze vinden het allemaal even leuk om zich af en toe in een mooi boek terug te trekken. Wij hebben de directeuren van de scholen gevraagd wat ze ervan zouden vinden als de stichting People to People eens voor een aantal leesboeken zou zorgen. Dat vonden ze een goed idee maar dan moest er ook een plekje komen waar die boeken gelezen konden worden. Al mailend werden de contouren van een leeszaaltje herkenbaar. Maar daarmee waren we er nog niet!

De sponsors
De Jozefschool in de Goorn en de stichting Agora, een samenwerkingsverband van scholen in Zaandam, vonden het idee zo aansprekend dat zij besloten actie te voeren om geld bij elkaar te krijgen voor de aankoop van een paar computers. En zo werd het leeszaaltje een informatiecentrum!

De uitvoering
In 2003 vertrokken twee bestuursleden (let wel: op eigen kosten) naar Ethiopië. In Addis werden de computers, een printer en een groot aantal boeken gekocht. Onze mensen in Lalibela hadden inmiddels besloten waar het informatiecentrum moest komen. Dat lokaaltje werd echter als magazijn gebruikt en moest grondig opgeknapt worden. Schoonmakers, schilders en timmerlieden volgden elkaar op. Er werden gordijnen gemaakt en de verlichting gerepareerd.

Het resultaat
Niet alleen onze helpers werden steeds enthousiaster over het project maar ook de leerkrachten en de kinderen! Het resultaat mag er dan ook zijn: een gezellig ingericht zaaltje met 40 leesplekjes en een kamer met de computerapparatuur. De Getergie school was de eerste basisschool met computers!

Het beheer
Na een, nogal ingewikkelde, sollicitatieprocedure heeft de stichting People to People twee medewerksters in dienst genomen om het informatiecentrum te beheren en computerlessen te geven. Deze medewerkers rapporteren aan het schoolmanagement. De stichting betaalt de salarissen en zorgt voor het benodigde materiaal.

Het succes          
Ons eerste informatiecentrum bleek zo succesvol dat het Gemeentebestuur ons al snel vroeg óók op de andere scholen in Lalibela een informatiecentrum op te zetten. Gesteund door onze sponsors zijn wij die uitdaging aangegaan en zo zijn er nu vijf scholen met een informatiecentrum. Gemiddeld investeren we 15.000 euro per centrum, de operationele kosten bedragen ongeveer € 2.500 per jaar

Het vervolg
De komende jaren zal People to People zich blijven inzetten voor de scholen van Lalibela.

 

 

Stichting People to People, directe ontwikkelingshulp aan EthiopiŽ
Banknr:
NL22 INGB 0009 4752 63 - KVK: 37104577 - Fisc. nr: 8163 69 719