Stichting People to People
Westeinde 271a
1647 MN Berkhout (N-H)
tel: 0229-551819
e-mail  
     
 

Actueel

Karakteristieken op 31 december 2018

  • People to People steunt nog 3 gezinnen in Lalibela.
  • 2 leerlingen worden geholpen met hun beroepsopleiding op een soort VMBO school.
  • In diverse steden studeren 6 studenten met hulp van de stichting.
  • Maandelijkse vaste kosten € 449,-
  • De vaste sponsors zorgen elke maand voor € 778,-
  • De kosten in Nederland blijven ook nu weer beperkt tot de kosten van de bank.

Je zou bijna een plastic snuiver worden hier in Lalibela. Dagelijks bezorgen blauwzwarte walmen van verbrand plastic en andere rotzooi mij een forse hoestbui en een geÔrriteerde keel. Ook hier daalt de smog van de vooruitgang tussen de bergen.

En dat terwijl er in figuurlijke zin voor het eerst sinds jaren een frisse wind door het politiek zo verdeelde landschap van EthiopiŽ waait. Etnische spanningen, corruptie en een voort sluimerend conflict met buurland Eritrea; al die zaken zijn voortvarend aangepakt nadat - wat mij betreft de komende winnaar van de Nobelprijs van de Vrede - Abiy Ahmed tot premier werd gekozen.

Lalibela
Ook in Lalibela zit de stemming er goed in. De premier is kort geleden op bezoek geweest en heeft beloofd dat er nu eindelijk eens geld beschikbaar komt om de infrastructuur aan te pakken. Het duurt nog steeds rond de vier uur om de laatste 64 verschrikkelijke kilometers naar Lalibela te overbruggen. Toeristen uit de hele wereld durven, na het beŽindigen van de noodtoestand, weer naar Lalibela af te reizen en worden enthousiast achtervolgt door horden kinderen die steevast dezelfde vragen stellen; waarvan de belangrijkste is of je een pen voor ze hebt. En dat is ook eigenlijk wel belangrijk.

Informatiecentra
In juli hebben wij voor het laatst meebetaald aan de salarissen van de medewerkers in de informatiecentra. Zo is, na 15 jaar, een eind gekomen aan de samenwerking. Wij zijn hartelijk bedankt door de wethouder van educatie en door de schooldirecteuren. Ik heb een paar scholen bezocht en het is goed te zien dat de leeszalen en computers goed gebruikt worden. Natuurlijk hebben er in de loop van de tijd een paar computers de geest gegeven maar het merendeel werkt nog netjes.

Scholen

Verleden jaar waren we al begonnen om de Meskal Gebral school ook aan een leeszaal te helpen. Die klus is dit jaar geklaard. Het enthousiaste management van de school heeft het lokaal perfect geschilderd en schoongemaakt en wij hoefden alleen maar de stoelen, tafels en kasten op hun plaats te zetten. De leerlingen mogen, na registratie, de studieboeken tijdelijk mee naar huis nemen om ook thuis te kunnen leren. Ondanks dat we inmiddels wel 800 boeken op deze school hebben afgeleverd is er altijd een nijpend tekort.

Schenking
Net toen ik dacht mijn klusjes voor dit jaar wel afgerond te hebben kwam er een verrassend mailtje van een bestuurslid van de Stichting Wereldwinkel Heemskerk. Deze stichting heef zich sinds 1990 op de alom bekende wijze sterk gemaakt voor de derde wereld. Helaas heeft men door een gebrek aan vrijwilligers moeten besluiten de activiteiten te staken. Na het opstellen van de eindbalans resulteerde een batig saldo dat onder een aantal gerelateerde goede doelen verdeelt gaat worden. People to People hoort daar ook bij en heeft een mooi bedrag toegezegd gekregen.

Computers
Stichting Wereldwinkel Heemskerk had gevraagd op welke wijze wij het geld dachten te besteden. Ons voorstel had hun instemming en omdat ik toch ruim de tijd had heb ik alles in het werk gesteld om dat nog dit jaar te regelen. We hebben twee computers naar de Shumsheha school gebracht en ook een budget beschikbaar gesteld om het plafond opnieuw te schilderen. Dat hebben ze overigens keurig aangepakt. De Meskal Gebral school kreeg ook twee nieuwe computers. Het restant van de schenking wordt besteed aan de aanschaf van laptops voor onze studenten.
Wij leveren bij de computers ook verlengsnoeren en stabilizers. Deze apparaten zorgen ervoor dat er bij een te hoge elektrische spanning geen mankementen aan de apparatuur ontstaan. Twee dagen later bewezen die apparaten al hun waarde. Ik ben gewend dat de lampen in mijn hotelkamer af en toe als flikkerende kaarsen branden maar ik had nog niet meegemaakt dat ze veranderden in halogeenbouwlampen. Voordat ik in de gaten had wat er aan de hand was spatten er 4 lampen uit elkaar.

Gezinnen
Vier kinderen hebben dit jaar hun beroepsopleiding afgerond. Een jongen heeft met mooie cijfers grade 12 afgerond maar hij werd helaas niet ingeloot voor een plekje op de universiteit. Hij is nu begonnen met een opleiding op een college.
Zo af en toe kom ik oud pupillen van ons tegen. Veel werken er in de toeristenbranche, in restaurants of als gids. Ook de overheid is een populaire werkgever voor onze mensen.

Studenten
Dit jaar dus ťťn student erbij en niemand eruit. Als het goed is studeren er volgend jaar 2 studenten af. En waarom zou het niet goed zijn? De resultaten van al onze studenten zijn eigenlijk allemaal ruim boven gemiddeld. In september zijn de meeste studenten in Lalibela vakantie aan het vieren en dan hebben ze een gesprek met onze medewerker Adane. Die verzameld niet alleen de cijferlijsten maar laat zich ook informeren over het verloop van de studie en eventuele problemen. Al die informatie komt, al dan niet mondeling toegelicht, naar het “hoofdkantoor” van P2P in Berkhout. In overleg met Adane wordt dan de toelage vastgesteld en hij zorgt dan voor de betaling.


 

 

Stichting People to People, directe ontwikkelingshulp aan EthiopiŽ
Banknr:
NL22 INGB 0009 4752 63 - KVK: 37104577 - Fisc. nr: 8163 69 719