Stichting People to People
Westeinde 271a
1647 MN Berkhout (N-H)
tel: 0229-551819
e-mail  
     
 

Actueel

Karakteristieken op 31 december 2017

  • People to People steunt 5 gezinnen in Lalibela.
  • 5 leerlingen worden geholpen met hun beroepsopleiding op een soort VMBO school.
  • In diverse steden studeren 5 studenten met hulp van de stichting.
  • De stichting exploiteert vijf People to People Information Centers (o.a. computers en boeken)
  • De openbare bibliotheek van Lalibela wordt gesteund door P2P.
  • People to People zorgt voor werkgelegenheid van acht fulltime medewerksters en twee parttimers.
  • Maandelijkse vaste kosten € 603,-
  • De vaste sponsors zorgen elke maand voor € 802,-
  • De kosten in Nederland blijven ook nu weer beperkt tot de kosten van de bank.

Verleden jaar was het vanwege de politieke situatie niet mogelijk naar EthiopiŽ te gaan. Gelukkig is de noodtoestand in grote delen van het land weer ingetrokken en leverde de reis naar Lalibela niet echt veel problemen op.  Tenminste als je de politiecontroles na pakweg elke 25 km voor lief neemt.


Algemeen
Er is nog niet echt sprake van een stabiele politieke situatie in EthiopiŽ. Hoewel de noodtoestand niet meer van kracht is blijft er sprake van spanning tussen de diverse bevolkingsgroepen. Onzekerheid is geen goede voedingsbodem voor economische voorspoed. Investeerders, ook uit de diaspora, trekken zich terug en ook de toeristen laten zich beduidend minder zien. Het gebrek aan harde valuta noopte de regering tot een devaluatie van de Birr met maar liefst 15%. Deze geldontwaarding mocht niet leiden tot prijsverhogingen maar je hoeft niet bijster slim te zijn om te bedenken dat voor importgoederen op termijn meer betaald moet gaan worden. De dieselprijs was nu al een halve Birr duurder geworden.

Lalibela
Het voelde goed, na twee jaar, weer terug te zijn in mijn vertrouwde hotel in Lalibela. Ook hier heeft de recessie toegeslagen. Ongeveer de helft van de medewerkers is ontslagen en er zijn nog steeds heel weinig toeristen. De stad blijft als een magneet mensen uit de regio aantrekken en is inmiddels uitgedijd tot ongeveer 36.000 inwoners . Nog geen 20 jaar geleden waren het er nauwelijks 9000. De ezeltjes worden verdrongen door tuk tuks die als blauwe horzels door de straten scheren.

Informatiecentra
We hebben onze informatiecentra weer bezocht en dat gebeurde voor het laatst vanuit onze rol als oprichter van de centra. Aan het eind van het lopende schooljaar wordt onze betrokkenheid beŽindigd en komt er een eind aan een 15 jarige samenwerking.

Scholen
Stoppen met de informatiecentra betekent natuurlijk niet dat we geen oog meer hebben voor de scholen en hun noden. Educatie blijft immers onze missie zolang wij in Lalibela actief zijn ťn de middelen hebben om te helpen.
Dit jaar kwam dat goed uit voor de Asheton school; een klein arm schooltje in het achterland van Lalibela. Blije gezichten toen wij met 3 dozen boeken het schoolterrein opwandelden.
De Gebral meskal school (1400 leerlingen) gaan wij helpen met de inrichting van een leeszaal. De eerste 8 tafels zijn aangeschaft (stoelen waren er al). Tapijten, tafelkleden en natuurlijk een forse hoeveelheid boeken completeerden onze bijdrage.

Openbare bibliotheek
We hadden € 1250, - beschikbaar voor de bibliotheek. Goed voor 7 dozen studie- en informatieboeken. Daarnaast nog wat Engelstalige fictie die ik van gulle gevers had meegekregen.

Gezinnen
Sinds een paar jaar worden er geen nieuwe kinderen aan ons project toegevoegd. Het aantal gezinnen dat wij ondersteunen neemt daardoor geleidelijk af. Dat neemt niet weg dat een aantal van hen nog steeds bij ons in de kost is maar die “eten” nu uit een ander potje. Tamralech heeft haar opleiding succesvol afgerond en heeft inmiddels een leuke baan gevonden.
Om de kosten van de inflatie op te vangen en ook een beetje meer financiŽle ruimte te hebben is de maandelijkse toelage met 22% verhoogd.

Studenten
We hebben er weer twee bij. De teller staat nu op 5, die verspreidt over het hele land, allerlei opleidingen volgen. Hun resultaten zijn erg goed er is er zelfs een bij die A+ scoort. Ongeveer het hoogste wat te bereiken is. Ook voor onze studenten hebben we de toelage wat kunnen verhogen. De tweede en derdejaars studenten hebben we blij gemaakt met wat extra geld om een laptop voor aan te schaffen.
Al veel eerder hebben we zo’n ding voor Addis Berhane gekocht. Ik heb wel eerder over die jongeman geschreven. Een erg slimme gast die zijn opleiding met 2 mastertitels kon afronden en vervolgens nergens aan de bak kon omdat hij simpelweg geen vriendjes of familieleden op belangrijke posten heeft zitten. Geen kruiwagens dus. Naast een hoge intelligentie heeft Addis de goede eigenschap om zich niet te belangrijk te vinden voor welk werk dan ook. Na allerlei kleine baantjes (stenen sjouwen, bijlessen geven aan studenten) kon hij een contract krijgen om in een ziekenhuis in Oost EthiopiŽ te werken. Niemand wil daarheen: woestijn, heet en vooral onrustig vanwege de problemen in SomaliŽ. In juli kreeg ik onderstaand bericht dat ik je niet wil onthouden.

I have been in the east part of Ethiopia for long time, but I have returned in June to Addis Abeba and compute for the vacancy.
Now I have finished the process and start work at:
Amanuel Mental specialized Hospital Addis Ababa.
My position is Research Senior Public Health expert(Researcher) Research and Training Directorate.

Voorwaar een prachtige baan van waaruit hij zijn verdere carriŤre onherroepelijk gestalte zal geven. Dit soort berichten geeft ons weer voldoende energie om ons te blijven inzetten voor onze pupillen.
 

 

Stichting People to People, directe ontwikkelingshulp aan EthiopiŽ
Banknr:
NL22 INGB 0009 4752 63 - KVK: 37104577 - Fisc. nr: 8163 69 719