Stichting People to People
Westeinde 271a
1647 MN Berkhout (N-H)
tel: 0229-551819
e-mail  
     
 

Ethiopië

Geografisch
Ethiopië ligt in het noordoosten van Afrika en wordt o.a. omringd door Somalië, Kenia, en Sudan. Na een jarenlange vrijheidsstrijd stemden de kiezers in Eritrea voor hun onafhankelijkheid en daarmee verloor Ethiopië de directe verbinding met de open zee. Met ruim een miljoen vierkante kilometer is Ethiopië 31 keer zo groot als Nederland. De kern van het land bestaat uit de Ethiopische hoogvlakte die wordt doorsneden door de Grote Afrikaanse Slenk.

Klimaat
Hoewel Ethiopië geheel in de tropen ligt heeft een groot deel van het land, door de hoge ligging, toch een gematigd klimaat. De temperatuur in Addis Abeba en in Lalibela komt zelden boven de 25 graden uit en tegen de avond koelt het flink af. In deze plaatsen begint het regenseizoen eind juni en normaal gesproken duurt die periode tot en met september. Gedurende die tijd kan het ook overdag onaangenaam fris zijn!

Bevolking
Ethiopië wordt bevolkt door een mozaïek van volkeren. Er leven zo'n 80 etnische groepen waarvan de  Amharen, de Tigray en de Oromo de belangrijksten zijn. Er worden meer dan 100 verschillende talen gesproken. De officiële taal is echter het Amhaars. Volgens recente schattingen wonen er 70 miljoen mensen in Ethiopië. Ongetwijfeld stammen die allemaal af van dezelfde “oermoeder”! Lucy is haar naam! Maar liefst 3,5 miljoen jaren oud en te bezichtigen in het nationaal museum in Addis Abeba.

Tijd

In onze wintertijd is het in Ethiopië twee uur later. In de zomer is het verschil maar één uur. Maar daarmee zijn we er nog niet! De Ethiopiërs delen net als wij de dag in twee delen van twaalf uur maar zetten de wijzers vervolgens zes uur eerder op de wijzerplaat dan wij doen (9 uur op ons horloge is dus 3 uur op een Ethiopisch uurwerk). Ethiopië hanteert de Juliaanse tijdrekening die 7 jaar en 113 dagen later begint dan onze Christelijke jaartelling. Het nieuwjaar wordt in een schrikkeljaar gevierd op 12 september de andere jaren is dat 11 september.

Economie
Ethiopië behoort tot de armste landen ter wereld. Het Bruto Nationaal Product is slechts $ 120,- per inwoner terwijl dat in Nederland € 21.912 bedraagt. Naar schatting werkt 70 tot 90% van de bevolking in de landbouw. Koffie is het belangrijkste exportproduct. Voor binnenlands gebruik wordt o.a. Tef verbouwd. Deze graansoort is de basis van injera die gemiddeld drie keer per dag op het menu staat.

Prijzenlijstje:                                           
Maandsalaris directeur basisschool           
Kamermeisje in hotel per maand              
Computer                                            
DVD-speler                               
Emmer                                        
Schooluniform                                           
Een bos brandhout                                  
Flesje Coca Cola                                    
Stuk zeep                                                  
Bic ballpoint                                        

 Birr
  1.350
     250
12.400
  1.450
       15
     120
         8
         4
         3
         2

De Birr is de Ethiopische munteenheid. Tegenwoordig is een Birr, zo ongeveer 5 cent waard.


Onderwijs

De laatste jaren wordt er door de overheid meer aandacht aan het onderwijs besteed. Ouders onderkennen steeds vaker het belang van een goede opleiding van hun kinderen. Zeker in de wat grotere plaatsen heeft dat geleid tot een enorme toename van het aantal leerlingen. Helaas lopen de investeringen in het onderwijs niet parallel met deze groei zodat klassen met 90 kinderen geen uitzondering zijn. Nadat de kinderen grade 1 tot en met 8 hebben doorlopen gaan zij door naar de secondary school. Tijdens deze tweejarige opleiding wordt bepaald of het kind doorgaat naar de voorbereidende jaren voor het universitaire of hogere beroepsonderwijs óf een beroepsopleiding gaat volgen.

Cultuur

Wanneer het gaat om de zichtbare overblijfselen van een rijk cultureel verleden kan, binnen Afrika, alleen Egypte het opnemen tegen Ethiopië. Terwijl Egyptes schatten worden geassocieerd met de heersende farao's komt het Ethiopische culturele erfgoed vooral voort uit haar religieuze erfgoed. De rotskerken van Lalibela en de obelisken en paleizen van Axum fascineren iedere reiziger. Ook de prachtige muurschilderingen en middeleeuwse boeken die in kerken bij het Tanameer zijn te bekijken wijzen op een rijk verleden.

Religie

Het Christendom en de Islam zijn de twee belangrijkste religies. Ruim de helft van de bevolking is Christen en behoort vooral tot de Ethiopisch orthodoxe kerk. Naast Kerstmis en Pasen zijn de belangrijkste religieuze feesten Maskal (september) en Timkat dat in januari gevierd wordt. Een derde van de bevolking is moslim. Hoewel dit geloof over het gehele land verspreid is concentreert het zich met name in het zuidoosten van Ethiopië.

 

 

Stichting People to People, directe ontwikkelingshulp aan Ethiopië
Banknr:
NL22 INGB 0009 4752 63 - KVK: 37104577 - Fisc. nr: 8163 69 719